dinsdag 21 december 2010

Een tweedehands jas, een tweedehands jas...


Jaren geleden zongen ze bij Kinderen voor Kinderen over een tweedehands jas. Dat liedje ging over bontjassen. Als je toen een echte bontjas kocht of aan had, had je een probleem. Het werd vaak niet gewaardeerd door de mensen in je omgeving. Dit verandert langzamerhand.


Eén op de drie modewinkels in Nederland verkoopt weer kleding waar echt bont in is verwerkt of dat helemaal uit bont bestaat. Het blijft echter een moeilijke en gevoelige discussie. Mag je dieren doden om mensen te voorzien van kleding (bont en leer)? Dat is dezelfde vraag die je kunt stellen over het doden van dieren om de mens van vlees te voorzien. Voor beide (kleding en vlees) zijn er immers alternatieven.


Bont is heel goed isolerend. Daarom wordt bont in extreem koude gebieden gezien als een eerste levensbehoefte. In de rest van de wereld is het een luxeproduct. In Nederland zijn er veel pelsdierenhouderijen. Van deze houderijen komen nertspelzen. Opvallend is dat Nederland de derde producent ter wereld is als het gaat om het produceren van nertspelzen. Dit wordt wel steeds minder. In 2024 mag er geen nertsenfokkerij in Nederland meer zijn. De vraag is waar de nertspelzen dan vandaan gaan komen. Eén ding is zeker. Als de vraag zo toe blijft nemen en de productie verder af neemt, dan wordt bont een nog grotere luxe voor een (groot aantal) mensen.


Het is per land verschillend hoe er tegen bont aan wordt gekeken. Zo is in België het gebruik van bont sociaal geaccepteerd.  Dat merk je al jaren in de winkels in België. Wij winkelen zelf erg graag in Antwerpen en in alle luxe kinderkledingwinkels waar je binnen loopt vind je bont verwerkt in de kinderkleding. Echt bont voelt glad en zacht aan en zit comfortabel. Imitatiebont is in het goedkopere segment stroef en wordt na het wassen pluizig en gaat samen klonten. Echt mooie imitatie bont, waar je wel wat euro's voor moet betalen, is heel zacht, comfortabel om te dragen en blijft na het wassen net zo mooi.


In verschillende artikelen lazen wij dat ongeveer 80% van de Nederlanders het niet uitmaakt waar dieren voor worden gehouden, als je maar wel tijdens hun leven goed voor ze zorgt. Dat is een groot verschil met 1999 toen 88% van de Nederlander nog tegen bont was. Het bont op de foto's van exclusieve meisjeskleding in dit artikel kan zowel echt als van imitatiebont zijn. Het is aan jou als lezer of je echt of imitatiebont koopt. Van één merk weten we zeker dat deze geen echt bont gebruikt. Dat is het merk Collie-Collie.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten